.

.

2 Mart 2009 Pazartesi

tanios kayası


"Benim doğduğum köyde kayaların birer adı vardır. Gemi Kayası, Ayı Kafası Kayası, Pusu Kayası, Duvar Kayası, hatta İkizler Kayası vardır. Bu sonuncusuna Gulyabani Memeleri de denir. Asker Taşı denileni çok önemlidir; vaktiyle birlikler asileri kovalarken bu kayanın ardında pusuya yatarlarmış; buradan daha fazla hürmet gören, efsanelerle bunca dolu bir başka yöre yoktur. Yine de çocukluk günlerimin manzaraları rüyama girdiğinde gözümün önüne bir başka kaya gelmektedir. Heybetli bir koltuk görünümünde, kalçaların konduğu yer sanki oturula oturula yıpranmış gibi çukurlaşmış, yüksek ve düz bir arkalığı olan ve her iki yana kolçak gibi sarkan bir kaya. Sanıyorum insan adı taşıyan tek kaya odur: Tanios Kayası!"


İşte bu satırlar sevgili Serap'la EvvelZamanİçinde'nin kitap etkinliği çerçevesinde sevgili Emrah'ın bana gönderdiği kitap olan Amin Maalouf'un Tanios Kayası'nın başlangıç paragrafından. Galiba en sona ben kaldım. Kitap işyerime Cuma günü ulaşmış ama ben bir eğitimde olduğum için ancak Pazartesi elime geçti. Paketin içinden ayrıca iki tane Sıcak Çikolata poşeti çıktı, hemen aldım birini yaptım içtim. Herhangi bir not olmadığı için Emrah bu kitabı ne zaman okudu, okurken neler düşündü, nesini sevdi bilemiyorum. Emrah'a, Serap'a ve EvvelZamanİçinde'ye tekrar teşekkür ediyorum.
Kitapla ilgili bilgiye ve okuyucu yorumlarına buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca sevgili Serap'ın da bu kitapla ilgili yazdıkları burada.

Not: Mimler aklımda, sevgili Öykücü sana çok teşekkürler. Ben de yazacağım :)

3 yorum:

cinar dedi ki...

Amin Maalouf sevdiğim yazarlardan biridir. Semerkant, Doğunun Limanları ve Yüzüncü Ad'ı seviyorum kitaplarından. Onları denemeni tavsiye ederim.
Sevgiler.

Requiem for a dream... dedi ki...

Gecikmenizde benim tembel bir Egeli olmam da etken elbette:)
Kitabı yıllar önce okumuştum. Aslında ilk olarak Semerkant'ı okumuştum yazardan ve çok etkilenmiştim. sonra o aralar Maalouf İzmir Fransız Kültür Merkezine gelmişti ve Afrikalı Leo'sunu imzalatma şansım olmuştu:)
Semerkat oldukça popüler olmuştu o nedenle tercihim Tanios Kayasından yana oldu... İlk bakışta aşk ağır basıyor gibi görünse de kitap aslında olayların geçtiği dönemin de bir panaroması...
Ki yazarın hemen her kitabı böyle...
İyi okumalar...

miso dedi ki...

En sevdiğim üç beş yazardan biridir desem? Dedim :) Çınar'ın dediği gibi Semerkant muhteşemdi. Doğunun Limanları da öyle. Ya bir daha okusam, canım çekti bak :)

marruu