.

.

20 Ocak 2008 Pazar

şipşak tatlı

sevgili sem, mim yazısını yazmış ya, hani şu "yapmamız gereken ama yapmadığımız kolay şeyler" üzerine. işte o yazıdaki incir tatlısını yapan benim !! hadi değişiklik olsun, size onu yazayım. az ve kolay malzemeli, üstelik hafif ve çok lezzetli, bir de şipşak yapılabilen bu tatlı ile misafirlerinizi kendinize hayran bırakabilir, hatta baştan "iki tane yeter" diyenlerin sonradan "yetmedi yahu amma cimrisin iki incir mi hesap ettin adam başı" diye sitemlerine maruz kalıp kalan krema sosuna kuru incirleri banıp banıp yiyebilirsiniz de :))

malzeme olarak kuru incir (adam başı 2-3 tane olarak hesaplayabilirsiniz), 2-3 tane çubuk tarçın, 4-5 karanfil, bir paket krema ve biraz susam gerek. gördüğünüz gibi malzemeleri kolay. önce tepesindeki sert kısmı kestiğiniz incirleri, ikiye kırdığınız çubuk tarçınları ve karanfilleri incirlerin üzerini kapatacak kadar suyla tencereye koyuyorsunuz ve kaynatıyorsunuz. incirler kuru hallerinden silkinerek çıkıp hafif tombullaşmaya ve tarçınlar mis gibi kokmaya başlıyor. suyu tam bitmeden üzerine paket kremayı döküyorsunuz ve bırakıyorsunuz biraz daha kaynasın. bu arada en küçük tavanızda susamları biraz kavuruyorsunuz. kremalı karışım biraz ısındığında, tam fokurdamadan bir tabağa alıyor ve üzerine kavrulmuş sıcak susamları döküyorsunuz. işte bu kadar. yemeğe otururken yapın ki, yemek sonunda iyice kremaya da doymuş olsun incirleriniz.

bu nefis ve pratik tatlıyı öğrendiğim Sibel ablaya çok teşekkürler, onu yaparken izlemek de tatlının nasıl bu kadar güzel olduğunu hayretle farkederken yemek de çok güzeldi. yemek bloglarında da göremedim bu tarifi, o yüzden size resmini gösteremiyorum. söz, bir dahaki yapışımda resmini çekeceğim ya da deneyen bir arkadaş yollarsa eklerim.

6 yorum:

Sem dedi ki...

Sevgil Gülçin, sen tatlıyı yaparken çaktırmadan bakıp tarifi kafama yazdığım da o kadar hafif ve lezzetli olabileceğini düşünememiştim yoksa sen görmeden 5-6 tane daha incir atardım kaynayan tencerenin içine:)) Bir de fotoğrafı olsaymış çok güzel olacakmış demekten kendimi alamıyorum ve tahinli kekinin de tarifini bekliyorum:))

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Uf amma lezzetliydi yahu, resmen sıyırdık tabakları... Bu arada Sibel'inkinden güzeldi senin yaptığın, eline sağlık...

Rehavi de derdine yansın, onun payını da yedik :)

Ori dedi ki...

Ohh, ohhh, yiyin efendiler yiyin bakalım. Bende nar ve incire gazel mi okuyayım yani:)) Pardon benim başım kel mi diyecektim:))
Sahiden ellerine sağlık Gülçin, o nefis, mükellef sofraya böyle güzel bir tatlı pek yakıştı doğrusu.
Tadı hala damağımda.
E, Sem, tarifi almışsın uygularsın artık;)

Unknown dedi ki...

sevgili gülçin, ne güzel toplaşmışsınız öyle blogcu blogcu:) muhabbetiniz daim olsun...

eh okadar insan beğendiyse bu tatlıyı hemen yapmak lazım şipşak.

sevgiler...

Adsız dedi ki...

Gulcin cim bir dahaki sefer yemege gelecem sana haberin ola :))

gülçin dedi ki...

sevgili sem,
tahinli keki yapınca hemen resmini çekeceğiz, unutturma :))

sevgili witness ve ori,
afiyet olsun :) tekrarını daha kalabalık yaparız umarım :)

sevgili sema,
gerçekten blogger buluşmaları pek keyifli oluyor. bence de hemen dene tatlıyı :)

sevgili banu,
ne zaman istersen kuzum :)

sevgiler.