.

.

25 Ağustos 2007 Cumartesi

mekan, kapı, çıkış,sanat (paintjam)

cumartesi günü de 7.30 da uyanılır mı? uyandım işte. halbuki perşembe gecesi de azıcık kestireyim diye 20.30 da uzanıp gece 04.00 de uyanmıştım. dün gece geç de yattım aslında. kızıltoprak'ta benzinci civarında cafe for gift lovers diye çok şirin bir yer açılmış, önce oraya gittik. cafedeki herşey aynı zamanda satılık :) zevkli bir sahibi de olduğu etraftaki ıvır zıvırdan, seçtiği müziklerden, satışa koyduğu ve kullandığı organik envai çeşit üründen belli oluyor zaten. çok rahat, çok keyifli ufacık bir mekan. oradan kalkıp kalamış'ta yeni açılan kahve dünyası'na gittik. nasıl kalabalık, zor yer bulduk. kalamış'ta, cemil topuzlu caddesinin başladığı dörtyol ışıklarda eskiden yelken pastanesi şimdi citibank olan yerin karşısında koccaman bir yer açmış kahve dünyası. içinde kahve olan herşeyi hem güzel, hem ucuz yapıyorlar. 3 kişi türk kahvesi içtik, yanında 330 ml su ve kocaman bir çikolata ile. hesap 6 YTL geldi. aynısını semt pastanesinde bile iki katına içerdiniz. lütfen gloria jeans ya da starbucks'a gideceğinize bir seferliğine de olsa, kahve dünyası'na bir şans veriniz. hiç değilse yerli. masadaki atıştırmalık bonbonları nasıl yediğimizden de bahsetmedim üstelik :))) -- bu arada kadıköy'de eski migros'un yerine yeni açılan alkım kitabevinin içinde de bir şube açmışlar. geçen pazar kitabevi gezisi yaptıktan sonra orada bir çikolata fondü yedik yonca ile. kimseye söylemeyelim dedik ama siz kimse sayılmazsınız :=) altında küçük bir tealight mum olan kabın içinde gelen erimiş çikolatayı , yanında servis edilen ince dilimlenmiş çilek ve muz parçalarına ince uzun çubuklar aracılığıyla batırıp bulayıp yiyorsunuz. üstelik az da değil ha. biz iki kişi yedik ama 3 kişi de rahat rahat yiyebilir. hatta tatlı olur çok baymasın derseniz, 4 kişi bile tadımlık yapabilir. bedeli 5 YTL. kahve dünyası deyip bunu söylemeden geçemezdim, bir de orada 2 tür türk kahvesi satılıyor. biri normal biri çifte kavrulmuş türk kahvesi. kahveseverlere duyurulur.

bu arada geçen hafta yky'den yeni çıkan macar yazar magda szabo'nun kapı adlı kitabını okudum. Çok etkileyici bir kitap. Bir kadın yazarın yanında 20 yıl çalışan bir başka kadının, Emerenc''in yazarın gözünden hayatı. Emerenc başta tüm kapıları kapalı, sırlarla dolu biri gibidir. Ancak roman ve zaman ilerledikçe kapıları açılır ve sırları ortaya dökülür. Magda Szabo bu kitabı otobiyografik unsurlardan da yararlanarak yazmış, keyifli bir dili olan bu kitabı da Emerenc''i de çok seveceksiniz. yky kendi sitesinde kitabı şöyle tanıtıyor:
“Karşılıklı bağlılığımız, aşk gibi, birtakım tanımlanamayan bileşkelerin sonucuydu çünkü birbirimizi kabullenebilmek için bir sürü ödün vermemiz gerekmişti.”
Bir yazar ve ona ev işlerinde yardımcı olan yaşlıca hizmetçisi… Macaristan’ın önde gelen yazarlarından Magda Szabo’nun ince ve hüzünlü bir mizah duygusuyla kaleme aldığı Kapı, otobiyografik unsurlar da taşıyor.Szabo’ya Fransa’nın en saygın ödüllerinden Femina’yı kazandıran romanda, hayvanların ve insanların dilinden anlayan, cesur, bilge Emerenc, yazara yaşama, sanata ve ölüme ilişkin doğru bildiklerini sorgulatıyor.Kapı’yı Türkçe’ye Hilmi Ortaç çevirdi… (benim notum: çok da güzel çevirmiş, Hungaroloji mezunuymuş, ben üniversiteye gireceğim zaman bu bölümün duyurusu vardı, ilk sınıflar 20 kişi oluyormuş, ikinci sınıflar 10 kişi, 3. sınıfta 3 kişi varmış, macaristan macarca dil bilen türk arıyor ve çok zor buluyormuş. o zaman neden orayı seçmedim diye ara sıra hala üzüldüğüm olur)

aa başıma ne gelmiş de haberim yokmuş arkadaşlar, ben geçen yıl haziran'da netkitap.com adlı internet sitesine natsuo kirino isili bir japonun yazdığı çıkış isimli kitabına kısacık bir eleştiri yazmıştım. kitabı çok beğenmiştim bu arada, lütfen gerilim severler-uzakdoğu severler kaçırmasın. sonra dün kitapyurdu.com adlı sitede gezerken, bu kitaba REGURGITATE rumuzlu birisinin benim netkitap'ta yaptığım eleştirinin aynısını kopyalayıp yapıştırdığını gördüm. inanamadım ya. kitapyurdu editörüne bir hışım bir şeyler yazdım bakalım ne olacak. (benim yazdığım burada, REGURGITATE'ninki burada ) --- not:bugün 29/08/2007 az önce bir mail aldım kitapyurdu'ndan, uyarım için teşekkür ediyorlar ve o yorumu da kaldırmışlar. hehehe.

bu arada mailime sevgili teyzem acayip etkileyici bir gösteri atmış. lütfen sonuna kadar seyredin, süprizi sonda, etkileneceğinizi düşünüyorum: http://www.biertijd.com/mediaplayer/?itemid=3193

not: yazılara link eklemeyi öğrendim !! yani bu yazıda italik yerleri tıklarsanız konuyla ilgili web sayfasına ışınlanabilirsiniz. misal, yeni açılan cafe'nin resimlerini,yerini ve müşteri yorumlarını görebilirsiniz. ya da size en yakın kahve dünyası'nı keşfedebilirsiniz.

8 yorum:

بerجesتe dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
بerجesتe dedi ki...

sevgili gülçin,
kitap okumalarına hayranım.
hatta kıskanıyorum da denebilir.
böyle gaybubeti allah bana da nasip etsin :)

sevgi,saygı,esenlik...

gülçin dedi ki...

sevgili berceste,
öncelikle hoşgeldin :)
kitap okumalarıma hayranlığın için teşekkür ederim. benim için okumak onsuz yapılamayacak birşey. simit alsam sardıkları gazeteyi düzeltir okurum, yoldan geçerken tabelaları okurum sokak isimlerini filan, nereye gidersem gideyim çantamda kitap yoksa acayip huzursuzlanırım (bu yüzden çanta alırken ölçerim kitap sığar mı diye), yoldan bişey alsam mı filan diye düşünürüm, hergün internet sitelerini gezerim yeni ne çıkmış diye, apartmanda kapı önüne atılmış gazetelerin bile önünden geçerken içim acır acaba içlerinde kitap eki gazeteleri var mı diye. şimdilerde sabah işe giderken vapurda arka açıkta, öğle arası çeşitli nişantaşı kafelerinde tabağın kenarında, akşamları otobüste ve yatmadan önce okuyorum. senin de okuyacak rahat vakitlerin olsun dilerim. sevgiler.

Adsız dedi ki...

hem çok okuyor hem çok geziyor anacım. hızına,literatürüne yetişilmez bu gaybubetlinin.

ikiyüzyetmişmetrekırkbeşsantim aşağımızda cafe for şeysi lakin haberimiz yok açıldığından.
sebep oldu artık bakacağız keşfine en kısa zaman biriminde.

Ori dedi ki...

hmmm, diğer mekanlara gittiğim söylenemez ama arada bir görülmüşümdür:) bi görmek lazım şu kahve dünyasını. tsk...
en çok teşekkür teyzene ama link uzantısındaki izlence bir harika:))

gülçin dedi ki...

sevgili rehavet,

nazar etme ne olur, şu yoğunluğun geçsin senin de olur :))

sevgiler.

gülçin dedi ki...

sevgili ori, hoşgelmişsin :)

evet o izlence benim de çok hoşuma gitti, sonunda öyle bakakalmışım :))

kahve dünyasında keyifli zaman geçirmeni dilerim.

sevgiler

Matanay dedi ki...

ahhh beee Gülçinim bu kahve dünyaları gerçekten çok güzel yerler bi tane de beşiktaş'a ve istiklal caddesine açsalar tam süper olacak ! DTO'da çalıştığım zamanlarda kabataş iskelesine doğru bi kahve dünyası açılmıştı çok sevinmiştik, her öğlen oraya giderdik.. Tabi şimdi uzak kalıyorum haliyle :(( ayrıcana yeni yapılmış çuklatları böle tepsiyle dağıtıyolar çok hoş bi görüntü... Fındıklı'daki de kendini baya büyütmüş ve yenilemiş... Kahve Dünyası çalışanlarını tebrik ve takdir ediyorum burdan...