.

.

28 Ağustos 2007 Salı

kamyon arkası yazıları




eskiden sadece kamyonların değil, şehir içi minibüslerin de arkalarında, hatta içlerinde de yazılar olurdu. sonradan bu yazılar yasaklandı diye hatırlıyorum, ben severdim o yazıları. ilk aklıma gelenleri "kuzu kurdun, yol fordun", "kalbinde bana yer yoksa güzelim, farketmez ben ayakta da giderim", "dertlerimle mutluyum, bir de sevenim olsa", "istedim vermediler şöförsün dediler", "hatalı sollama, eve kara haber yollama" olarak sıralayabilirim. bu sabah gazetelerde horoz lojistik firmasının 65. yılı nedeniyle düzenlediği kamyon arkası yazıları yarışmasının sonuçlandığı haberini görünce kendi kendime güldüm. bakın sene 2007, işte en iyi kamyon arkası yazıları:

Birinci: "Kamyon Çeker 10-20 ton, Gönlüm Çeker Paris Hilton" (Serkan Demirel, İstanbul) İkinci: "Hayatımı Yazsam, Duble Yol Olur" (Ersan Deveci, İstanbul)
Üçüncü: "Araman İçin İlla Hata Mı Yapmam Gerekir?" (Tuna Karslı, İstanbul)
Mansiyon 1:: "Küresel Isınmaya Karşı Su Tankerlerine Geçiş Üstünlüğü Verilsin" (Güney Öncü, Fethiye)
Mansiyon 2: "İyi Mazot Selülit Yapmaz" (Naci Bektaş, Düzce)
Mansiyon 3: "Gazla Uçabilirsin,Ama Frenle Konamazsın" (Ömer Avni Bilgin, Kuşadası) Mansiyon 4: "Bas Gaza, Frene, Debriyaja... Götür Ver Parayı Vergiye, Stopaja" (Kayhan Özarslan, Tekirdağ)
Mansiyon 5 "Ne Müslüm'den Ne De Orhan'dan, Sevdiğim Tek Parça: Yedek Parça" (Uygar Haçbozan, Bandırma)
Jüri özel ödülü: "Arabada Yalnız Var!" (İ. Kerem Can Çalışkan, Ankara)

ayrıca kayda değer sözler de şöyle sıralanmış:

-"Bizden gelin arabası olmaz!" - "Viran olan gönlüme fullforce koysan ne çıkar." - "Kamyon arkası yazımız, kamyon önüne taşınmıştır. Görmek için sollayınız." - "Bu sol şeridi ne doktorlar, avukatlar istedi de vermedim!" -"Ben baktığımda sol boştu, şeytan doldurmuş abi!" - "Kusura bakmayın arkadaşlar, size arkamı döndüm..." - "Yenge su yetiştir, Ali abim bijon yuttu. "- "Her dilde korna çalarım." - "Hatalı sollama, kişisel ayarlarımla oynama!" - ve ahh ahh, "nescafe bile üçü bir arada, ben hala yalnızım!"

20 yorum:

endiseliperi dedi ki...

ben de çok severim kamyon arkası yazılarını. yolculuğumuz sırasında öndeki kamyonun arkasında "alim" yazıyordu. ben de başladım, aman alim canım alim, diye şarkı söylemeye. bir anda farkettim ki, daha sonra tanışıp birlikte seyehat ettiğimiz, arkada oturan çiftin erkek olanının adı ali! yerin dibine girdim. öndeki kamyonda yazıyor da ondan aklıma geldi diye özür vari bir şeyler dedim. ayrıca da severim dedim ali ismini. çünkü ben henüz emeklerken yayladaymışız, bir pınara kapılmışım, pınar çılgın bir dereye dökülmek üzereyken beni bir delikanlı kurtarmış. adı da, evet, hı hııı, ali imiş. sonra yolculuk ali'si de bir kaç kişinin hayatını kurtardığını söyledi. konu kapandı. bak, yaptığım bir hata kaç cümleye neden oldu. kötü mü oldu, yoo, bır bır bırrr dır dır dırrrr...

ben gideyim gülçin, yoksa hiç susmayacağım burada.

yazıyı okurken çok eğlendim. hatta yarışmaya katılan sözleri msn'de bora'ya gönderdim. o da güldü. belki o da arkadaşlarına okumuştur. gördün mü nasıl bir neşe silsilesi yarattığını. aa ben cidden gideyim.

sevgiler.

gülçin dedi ki...

sevgili peri, seni burada görmek çok güzel ! dedim ya,, bunları sabah gazetede görünce ben de çok güldüm. bu yazıların ilk çıktığı dönemlerde bizim bir tanıdığın matbaası vardı, bunlardan basıyordu, o dönemlerde epey de iyi para kazanıyordu. sonra tavsadı işler tabii. ama her zaman için, türk şöförü en asil duyguların insanıdır :)

sana ve bora'ya sevgiler, seni kurtarıp bizleri bunca zaman sonra burada buluşturan ali'ye de selamlar :)

Adsız dedi ki...

Yazini cok begendim, birinci haketmis bence.

Ben de bir keresinde bir petrol tankerindeki "Tehlikeli Madde" yazisinin altinda "Gorevimiz Tehlike" yazisini gormus, kaza yapmamak icin kenara cekip dakikalarca gulmustum. Susurluk olayindan sonra bir kamyonda gordugum "Yollarin Yargici" yazisini da unutmayalim bu arada.

Bence bir edebiyat bu, halkin kendini disa vurmasi, siir gibi ne guzel...

gülçin dedi ki...

sevgili return2, hoşgelmişsin. "yolların yargıcı" ile "görevimiz tehlike" de pek hoşmuş hakikaten. ben öyle bir yazıya rastlamamışım hiç. ama bol miktarda "rampaların ustasıyım, gözlerinin hastasıyım" görmüşlüğüm var. dediğin gibi, kollektif bilincin şiiri bunlar.

Matanay dedi ki...

şoförlerin atışmasını da ele alalım bi gün sevgili Gülçin :)))

hatalıysam aramızda kalsın çok samimi :))

Ori dedi ki...

bir iki yazı da ben ekliyeyim:

karayollarında değil, beyaz kollarında ölmek isterim.

Klibimde oynar mısın?

demir gibi kollarim, hiç affetmem sollarım.

gülçin dedi ki...

sevgili matiş,

atışmaları da yazarız, ama onun ekip çalışması ve uygulamalı olması lazım :))

evet ya, hatalıysam şşş ses çıkarma ne var yani filan gibi değil mi:)))

gülçin dedi ki...

sevgili ori,

bunlar da çok iyiymiş. "klibimde oynar mısın" yazısını arabasının arkasına koyan bir klip yönetmeni değil herhalde, değil mi:))

ABİ dedi ki...

Zıvanadan az önce çıktım. Yoldayım. Geliyorum.::))

Adsız dedi ki...

çok iyiymiş yahu öldüm gülmekten.
evet evet birinci haketmiş bence de.

gülmekten katılırken yazılanlara şey geldi benim aklıma da. hani şu kirli arabalara yazılan meşhur beni yıka yazılarını bilirsiniz.amcam versiyon değişikliğine gitmiş ve ne yazmış biliyor musunuz.?

yıkarsan adisin.....

Adsız dedi ki...

bir de tribün yazıları var tabi. yazmadan edemedim bir karakartal olarak.

bu alemde iki büyük var ; beşiktaş ve 70 lik rakı.

Adsız dedi ki...

aslında yarışmada herkezin üç hakkı bulunuyordu benim birinci yazım "bu tır beşyüz beygir ve bir eşşek tarafından çekilmektedir.." idi :=)ama genede mansiyon ödülü almak keyifli..(uygar)

gülçin dedi ki...

evet uygar, mansiyon almak da keyifli olmalı, tebrikler. artık böyle yarışmaları biz de takip edeceğiz :))

Adsız dedi ki...

tşk.ler gülçin. biliyorsundur ülkemizde grafiti kültürü olmadığından, (aslında var ama ) duvarlara yazı yazanların eskiden soluğu karakolda aldığından mıdır? bilinmez; isyanlar, sevinçler, hüzünler, haykırışlar genelde kamyonların arkasına taşınmış durumda. biraz tebessüm yaşatabildiysek ne mutlu bizlere..

Adsız dedi ki...

mrb uygar hoca acep hoca mı desem..ıyı mazot selülit yapmaz yazısıyla bende mansıyoncu oldum..ödül törenıne gıtcek mısın..iletişelim

Adsız dedi ki...

düzceye selamlar, 6 kasımda oradayım bana ulaşmak istiyosan uygar@rock.com a mail at tebrikler bu arada...

Sem dedi ki...

Çarşamba akşamı şehirlerarası yolculuğumu yaparken Bolu'da mola verdiğimiz yerde gördüğüm vatandaşın t-şörtündeki yazıyı görünce bunu Gülçin'e yazmalıyım dedim. T-şörtlerde pano haline geldi ama böylesine bize mahsus olan yazılısını hiç görmemiştim diyebilirim. Üçgen denilebilecek bir vücudun giydiği bu t-şörtte 'Her annenin oğlu asker olabilir ama her kızın sevgilisi tankçı olamaz' yazıyordu.

Yazını çok beğendim, beni alıp üniversite yıllarına,seyahat ettiğim minibüslerdeki yazılara götürdü. Saol varol. Sevgiler

gülçin dedi ki...

merhabalar naci bey,
sizi de mansiyon ödülünüzden dolayı tebrik ederim. sizin diğer sözleriniz neydi acaba?

sevgili sem,
tankçılıkla ilgili laf da iyiyimiş gerçekten. ben de dün külüstür bir beyaz kartalın arka camında şu yazıyı gördüm: suskunluğumuz asaletimizdendir. ara ümrü çoçuğu (karagümrük çocuğu)

Adsız dedi ki...

ok uygar..kutahyada okuyrm...6kasımda da orda olcam neyse ayrıntıları konusruz..adersı aldım
mrb gulcın hanım-cok resmı oldu:)-ıkı yazı gonderdım 2.yazı KUSRA BAKMAYIN ARKADAŞLAR SIZE ARKAMI DÖNDUM idi.ilgın cıı tesekkurler..baş baş

Adsız dedi ki...

Ben boşuna küçükken kamyoncu olmak istememiştim zaten biliyordum bu şair yanlarını amcamların.Şimdi anca adı birbirinden farklı sürücü kursu yazıları var bizim minibuslerde.Şimdi kamyonların çoğu yerlerini tırlara bıraktı yollarda onlarında containerları şirketlere ait olduğundan eskisi gibi değil yollar.

Ama bir zamanlar efsanevi bir belediye ikarus'u (şöförünün kendi eliyle modifiye ettiğine inandığım bir otobüs) vardı ki içinde kayde değer inciler vardı.Esas güzel yanı otobüste kahve yapma makinesi ve halı döşeme bir zemin bulunmasıydı.

Hey gidi günler sırf o otobüs yüzünden erken kalkar sabah akşam o otobüsle gider dönerdim.Sonra başka bir hatta transfer ettiler bir daha göremedim :(

Böyle güzel yarışmaların devamını dilerim de olur umarım.